© 2025 Gerphil Kerkhof

 

  

Expositie

Reflecties op Stad en Land

  
25 mei t/m 19 juni 2013
exposeren Ariane James, Hester Busse, Bart van Rijsbergen en Gerphil Kerkhof in
Fotogram - Sarphatistraat 35, Amsterdam
   

De expositie brengt het werk van Fotocollectief InsideOut ("De Onbekende Stad") samen met dat van hun creatieve coach Ariane James ("Bijzonder Buiten"). Werk dat is dezelfde tijd ontstaan is en waarin duidelijke parallelen te zien zijn.

Groene Stroom Reikhalzend
Hersenspinsels Apollo

Voor contact & reacties - mail ons via:
| | |
   

De Onbekende Stad

De tentoongestelde beelden van Fotocollectief InsideOut leiden de bezoeker door de vertrouwde stad (Amsterdam?) – maar laten hem nu met een onbevangen intensiteit kijken, als vreemdeling voor wie alles nieuw is. Dan mengen wens en werkelijkheid, lichamen en objecten, vlakken en reflecties, tot beelden van vluchtige nieuwe werkelijkheden. Beelden die verwondering wekken, de verbeelding tarten, soms doen schrikken en verwarren.
Zo doemt het onbekende op in het vertrouwde, de stad achter de stad - de onbekende stad.

 Hester, Bart en Gerphil lieten zich inspireren door de Amerikaanse fotograaf Saul Leiter. Zich verplaatsend in zijn manier van kijken vingen zij de stad in dichterlijke en soms surreële beelden - elk met een heel eigen stijl. Deze expositie documenteert het eerste gemeenschappelijke project dat dit drietal onderneemt om samen nieuwe wegen in te slaan in hun fotografie. In dit proces laten zij zich creatief begeleiden door mede-exposante Ariane James.
   

Bijzonder Buiten

Dan laten wij de binnenstad achter ons en trekken naar buiten. Via de kantorenkolossen en de suburbs aan de rand bereiken wij het dromerige binnenland. Ariane's deel van de expositie is opgebouwd uit vier series:

Bijzonder buiten : met als taal infrarood fotografie wil ik laten voelen wat zomer voor mij is. Het begon met het gevoel te versmelten met het landschap en vertelde zich verder via vergankelijkheid, abstractie, schoonheid en humor.
Nacht in Koningsvaren : eerst was er het idee van een nachtmerrie, de ijzigheid (ook letterlijk!) en verlatenheid van de nacht in mijn buurt. In die boze droom vond ik ook de mooie droom weer terug. Lantaarns en auto's als wachters in het duister.
Zone plates : hier zocht ik naar een manier om de schoonheid van het gewone te laten zien. Om te schrijven met licht. Een oude lap wordt iets wonderbaarlijk moois, een door de winter aangeknaagde appel wordt laaiend rood, elk nerfje van een herfstblad gaat leven.
De Zuidas : op deze plek zocht ik een taal om de vervreemding die ik ervoer te verwoorden. Een bedachte omgeving. Een maquette in het echt. In veel foto's gaat de verlichting een eigen leven leiden, en ontstaat er een nieuw gebouw van licht.