© 2023 Gerphil Kerkhof

 

  

Planet Meuk

Voor ons jongens - ik moet zeven jaar zijn geweest - draaide de hele week om de woensdagmiddag. Met een dubbeltje in de knuisten hadden we ons naar de Spar gespoed om ons wekelijkse snoepgoed te kopen. Met de buit, twee pakjes goedkope kauwgow en een papieren zakje salmiak, waren we weer naar huis gerend. En nu verzamelden we ons in de voorkamer. Met onze blote knietjes gehurkt voor de buis, een van de eerste zwartwit tv's in de straat, en de vingers en mondhoeken al zwart van de salmiak, verheugden we ons op wat er komen ging: de Thunderbirds! De kleuren verzonnen we er zelf bij, geholpen door onze degelijke dinkytoy schaalmodellen van de Thunderbirds 2 en 4 en de kleurenplaten van Knorr die mijn oom, vertegenwoordiger in soepen en sausen, ons had geleverd. In onze fantasie waren ook wij helden van International Rescue.

Jaren later genoten wij evenzeer van de eindeloze reeks films en afleveringen van Star Trek. Wij, dat wil zeggen: mijn jongens en ik. We leefden ons in in de geesten en werelden van Captain James T. Kirk, Commander Spock en Dr. Leonard "Bones" McCoy. En later met nog meer overgave: in die van de onvolprezen gezagvoerder Jean-Luc Picard, Commander William Riker, Captain Worf, Lieutenant Data, chief engineer Geordi La Forge en de half-Betazoïde counselor Deanna Troi, die mij nu als coach natuurlijk extra tot de verbeelding spreekt. Intrigerend om door hun ogen op warpspeed wormholes te doorkruisen, verre planetenstelsels te ontdekken, vreemde beschavingen en levensvormen te ontmoeten en duistere vijanden van de Federatie te verslaan. Andere keren crashten zij in postapocalytische restanten ervan.

Ik moest hieraan denken toen ik met de jongens van het Ouwe Meuk Genootschap (OMG Inc.) - Ronald, Pieter en Hans -, net als vorig jaar, naar Charleroi afreisden. Een postindustriële wereld van onbegrensde fotografische mogelijkheden. Ik was deze keer gewapend met een nieuwe VISOR - de AF-S Fisheye Nikkor 8-15mm f/3.5-4.5E ED, gehuurd uit het huurtegoed dat ik met mijn Fotogramprijs 2018 gewonnen had. Dat bood een wereld aan nieuwe creatieve mogelijkheden. Daarnaast was het natuurlijk ook weer een buitengewoon gezellig weekend van fotomannen onder mekaar. Ach ja, Nietzsche zei het al: "In jedem Manne ist ein Kind verborgen, und das will spielen."

Ga naar fotogalerij.